Valitse sivu

Tuomaritoiminta voimistelun kilpailulajeissa

Voimisteluliiton kilpailu ja kurinpitosäännöt koskevat kaikkia tuomareita, arvioitsijoita ja palautteenantajia kilpailusta tai tapahtumasta riippumatta. Kaiken tuomaritoiminnan tulee olla eettistä ja kunnioittaa urheilijan oikeusturvaa. Tuomariohjesäännöt määrittävät lajikohtaiset tuomareiden pätevyysvaatimukset sekä eettiset linjaukset, jotka sitovat tuomareita Voimisteluliiton kilpailusääntöjen ohella. Näiden lisäksi tuomarit sitoutuvat Voimisteluliiton eettiseen ohjeistukseen. Tuomarina voi toimia ainoastaan ko. lajin esteettömyys- ja pätevyysvaatimukset sekä eettiset linjaukset ja säännöt täyttävä tuomari.

Tuomarivelvoite

Voimistelukilpailuhin osallistuvat seurat ovat velvollisia tuomaan kilpailuihin yhden tai useamman vaaditun tasoisen tuomarin kansallisten sääntöjen tuomarivelvoitteiden mukaisesti.

Naisten telinevoimistelu

Naisten telinevoimistelun uudet tuomarit aloittavat kouluttautumisen tasolta TK1. Tämän jälkeen tuomari voi edetä kouluttautuen taso kerrallaan. Korkein kansallinen taso on TK4. Tuomarikortti pitää uusia aina olympiadin vaihtuessa. Jokaisella tuomarilla pitää olla suoritettuna Arvi-koulutus ennen tuomarikoulututukseen osallistumista.

Tuomarikoulutus TK1 ja TK2 ovat I-TASON koulutuksia, TK3 on II-TASON koulutus ja TK4 on III-TASON koulutus. Kilpailun ylituomarina voi toimia kilpalinjan B-H -kilpailuissa tuomarikortilla TK3 ja maajoukkuelinjan kilpailuissa TK4 kortilla.

Tuomarikoulutus

I -TASO TK1 ja TK2
II -TASO TK3
III -TASO TK4

NTV luokkakilpailujen valvova ylituomari 

Luokka Ylituomarin taso vähintään
Kilpalinja B-H TK3
Maajoukkuelinja 1 lk-FIG TK4

Kilpa-aerobicin tuomarikoulutusjärjestelmä

Kilpa-aerobicin tuomarikoulutus on neliportainen. Tuomarikoulutus aloitetaan osallistumalla 1-tason koulutukseen (Arvi), joka suoritetaan verkkokoulutuksena. Arvikoulutuksen jälkeen voi osallistua 2-tason koulutukseen ja siitä portaittain edeten, halutessaan kansainväliseksi tuomariksi asti.

Tuomarikortti uusitaan joka 4. vuosi eli aina olympiadin vaihtuessa. Lisäksi tuomareiden tulee hankkia vuosittainen tuomarilisenssi voidakseen toimia tuomarina.

Tuomarikoulutus

TASO 1 Arvituomari (Stara-tapahtumat)
TASO 2 Kilpasarjojen tuomari (tekniikka- ja taiteellisuustuomari)
TASO 3 SM-tuomari (tekniikka-, taiteellisuus-, vaikeus- ja päätuomari)
TASO 4 Brevet- eli kansainvälinen tuomari

Tuomarointi

Kilpa-aerobicin kilpailuohjelmaa arvioidaan neljässä osa-alueessa. Pistetaulukoiden merkinnät E, A, D ja CJP tulevat osa-alueiden englanninkielisistä nimityksistä execution, artistry, difficulty ja chair of judges panel.

Tekniikkatuomarit (2-4 tuomaria) arvioivat ohjelman suorituspuhtautta ja kokoonpanoilla yhdenaikaisuutta.

Taiteellisuustuomarit (2-4 tuomaria) arvioivat ohjelman musiikinkäyttöä, sisältöä, alueenkäyttöä ja taiteellisuutta.

Vaikeustuomarit (2 tuomaria) arvioivat ohjelman vaikeusosat ja antavat mahdolliset vaikeusvähennykset.

Päätuomari (1 tuomari) johtaa tuomaripaneelia ja antaa mahdolliset päätuomarivähennykset.

Kajaani Gymnasticsin naisten telinevoimistelun tuomarit

Mari Möttönen

Mari Möttönen

Kansallisen tason tuomari, TK3

Mari on suorittanut TK1, TK2 ja TK3 tuomarikoulutukset sekä Arvi-koulutuksen. Lisäksi Mari on käynyt vastuullisen tuomaroinnin lisäkurssin. Mari on toiminut Arvina vuodesta 2020 alkaen ja 2022-2024 olympiadilla TK2 tason tuomarina vuoden 2022 alusta ja TK3 tason tuomarina syksystä 2022.

Birit Oksman

Birit Oksman

Kansallisen tason tuomari, TK2

Birit on käynyt TK1 ja TK2 tuomarikoulutukset sekä Arvi-koulutuksen. Lisäksi Birit on suorittanut vastuullisen tuomaroinnin lisäkurssin. Birit on toiminut Arvina ja TK2 tason tuomarina olympiadilla 2018-2021 vuodesta 2018 alkaen.

Jonna Kalermo-Poranen

Jonna Kalermo-Poranen

Kansallisen tason tuomari, TK1

Jonna on suorittanut TK1 ja TK2 tuomarikoulutukset sekä Arvi-koulutuksen. Jonna on toiminut olympiadilla 2018-2021 TK2 tason tuomarina ja toimii uudella 2022-2024 olympiadilla TK1 tason tuomarina.

Minna Karjalainen

Minna Karjalainen

Kansallisen tason tuomari, TK1

Minna on käynyt TK1 tuomarikoulutuksen ja Arvi-koulutuksen. Hän on toiminut Arvina vuodesta 2015 ja aloittanut uutena tuomarina olympiadilla 2022-2024.

Kajaani Gymnasticsin kilpa-aerobicin tuomarit

Roosa Neuvonen

Roosa Neuvonen

Kansainvälisen tason tuomari, Brevet 4

Roosa on toiminut kilpa-aerobicin tuomarina vuodesta 2017. Tämän olympiakauden alkuun (2022-2024) Roosa korotti tuomarikortin kansainvälisen tason Brevet 4-tuomariksi.

Inka Laatikainen

Inka Laatikainen

Kansainvälisen tason tuomari, Brevet 4

Inka on toiminut kilpa-aerobicin tuomarina vuodesta 2017. Tällä olympiakaudella, vuoden 2022 alusta, Inka saavutti kansainvälisen tason tuomarikortin.

Kati Säkkinen

Kati Säkkinen

Kansallisen tason tuomari, Taso 3

Kati on kouluttautunut kansallisen tason tuomariksi vuonna 2019 (taso 2) ja korotti uuden olympiadin (2022-2024) myötä tuomarikortin tasolle 3.

Katri Koistinen

Katri Koistinen

Kansallisen tason tuomari, Taso 2

Katri on suorittanut tason 2 tuomarikortin vuonna 2022. 

Venla Väisänen

Venla Väisänen

Kansallisen tason tuomari, Taso 2

Venla on suorittanut tason 2 tuomarikortin vuonna 2022.

Arvit

Minna Heikkinen

Minna Heikkinen

Arvi

Ayse Nuulamo

Ayse Nuulamo

Arvi

Sini Toivanen

Sini Toivanen

Arvi

Helmi Ojalehto

Helmi Ojalehto

Arvi

Siiri Mustikkamaa

Siiri Mustikkamaa

Arvi

Ulrika Kraskoff

Ulrika Kraskoff

Arvi