Valitse sivu

Ohjeita ja käytänteitä telinevoimistelun valmennusryhmäläisille

Valmennusryhmissä toimiminen

Valmennusryhmissä voimistelijat harjoittelevat tavoitteellisesti ja voimistelijoilta edellytetään säännöllistä osallistumista ryhmän kausisuunnitelman mukaisiin treeneihin, kilpailuihin sekä treenipäiviin ja leireille.

Ensimmäisen harjoitusvuoden aikana harjoitusmäärä on yhteensä noin 3-7 h jaettuna kahdelle-kolmelle päivälle. Harjoitusmäärä kasvaa tasaisesti iän ja luokkanousujen yhteydessä ja valitun linjan mukaan ollen enimmillään jopa viisi tai kuusi kertaa viikossa aina 2,5-3 tuntia kerrallaan.

Valmennusryhmät harjoittelevat kahtena harjoituskautena (kevätkausi 1.1.-30.6. ja syyskausi 1.7.-31.12. poislukien loma-ajat) ja voimistelijat sitoutuvat harjoittelemaan koko valmennusvuoden aktiivisesti. Kesällä ja koulujen loma-aikoina harjoitukset voivat olla myös päiväsaikaan. Lomaa harjoituksista kilparyhmillä on kesällä 2,5-3 viikon ajan (kesä-heinäkuussa) sekä talvella/joulunaikaa viikosta kahteen viikkoon. Harjoituksista ei voi olla pois pitkiä ajanjaksoja ja poisjäämisestä on aina ilmoitettava ryhmän valmentajalle.

Valmennusryhmien voimistelijoiden kehitystä seurataan lajiliiton testeillä, joihin kuuluvat säännölliset voima- ja liikkuvuustestit sekä kestävyystesti. Valmennusryhmän voimistelijoilta edellytetään panostusta voimistelussa tarvittavien ominaisuuksien (taito, voima, liikkuvuus) kehittämiseen, tarvittaessa myös vapaa-ajalla.

Viikottaisten telinevoimistelu harjoitusten lisäksi voimistelijan tulee liikkua mahdollisimman monipuolisesti, esim. kävellen tai pyöräillen kouluun ja harrastuksiin (arki- ja hyötyliikunta) sekä ulkoillen (talvella mm. hiihtäminen, luistelu, pulkkamäki, laskettelu, kesällä mm. uinti, pyöräily, retkeily). Lisäksi muiden lajien harrastaminen tukee monipuolista harjoittelua ja näin ollen kehittymistä myös voimistelussa.

Seurassa on laadittu pelisääntöohjeet voimistelijoille, valmentajille ja huoltajille.

Merkkisuoritukset ja kilpailemisen aloittaminen

Ryhmissä suoritetaan telinevoimistelun taitotasomerkkejä. Kilpailu-uraansa aloitteleva voimistelija suorittaa valmennusryhmässä ennen kilpailemisen aloittamista kupari-, pronssi- ja hopeamerkit ja alle 13-vuotiaat voimistelijat käyvät lisäksi Stara-kilpailuissa. Yleensä kilpailun aloittamiseen vaadittavat taitotasomerkit saavutetaan ensimmäisen valmennusryhmävuoden aikana, koska harjoittelu tähtää siihen ja harjoittelua on enemmän. Jos valmennusryhmäläinen ei saa suoritettua kilpailuihin vaadittavaa hopeamerkkiä loppuun yhden vuoden kuluessa, keskustellaan jatkosta perheen ja voimistelijan kanssa.

Varsinainen kilpaileminen aloitetaan B-luokasta. Siirtyäkseen seuraavaan luokkaan (C), voimistelijan on suoritettava kultamerkki, hallittava seuraavan luokan liikkeet ja saatava riittävän hyvät pisteet (kategoria IV) useamman kerran edellisestä luokasta. 

Kilpalinjan omavalintaisiin luokkiin siirtyvältä voimistelijalta vaaditaan smaragdimerkki. Maajoukkuelinjalle siirtymiseen puolestaan vaaditaan timanttimerkki ja V-kategoriapisteet D-luokasta. Ryhmän voimistelijat voivat kehittyä ja edetä hieman eri tahdissa. Lähtökohtaisesti yhdessä luokassa kilpaillaan noin 1-2 vuotta, ylemmissä luokissa pidempään.

Osallistuminen kilpailuihin, leireihin ja treenipäiviin

Valmennusryhmien voimistelijoilta edellytetään aktiivista osallistumista kilpailuihin, treenipäiviin ja leireille seuran syyskokouksen hyväksymän kilpailu- ja leirityssuunnitelman mukaisesti. Kilpailuja ryhmillä on pääsääntöisesti 3-5/kausi ja leirejä sekä treenipäiviä 2-4 vuodessa. Leirit ja treenipäivät voi olla järjestetty yhteistyössä toisen seuran kanssa.

Ilmoittautumiset leireille, treenipäiviin ja kilpailuihin tehdään aina myClubin kautta. Kilpailu-ilmoittautumiset tehdään kauden alussa, ryhmän vastuuvalmentaja ilmoittaa, missä luokassa voimistelija kilpailee tulevan kauden (kevään/syksyn kilpailukausi). Ilmoittautumisaikaa on aina muutamia viikkoja eikä jälki-ilmoittautuminen ole mahdollista, sillä seura järjestää jokaiseen kilpailuun oikean määrän valmentajia ja tuomareita kisoihin osallistuvia voimistelijoita kohden.

Mikäli voimistelija estyy osallistumasta kilpailuihin, joihin hänet on ilmoitettu, perhe maksaa kilpailumaksun tai toimittaa seuralle sähköpostitse sairaustodistuksen viimeistään kilpailupäivänä. Kilpailun järjestävä seura perii toimistomaksun 15€, jonka seura muokkaa osallistumismaksun laskulle ajoissa toimitetun sairaustodistuksen jälkeen. Leireillä toimii sama käytäntö. Muiden tahojen, kuin Voimisteluliiton leireillä ja tapahtumissa noudatetaan järjestävän tahon peruutusehtoja.

Lisenssi

Suomen Voimisteluliiton yleisten kilpailu- ja kurinpitosääntöjen perusteella, jokaisella Voimisteluliiton alaisiin kilpailuihin ja tapahtumiin osallistuvalla urheilijalla tulee olla voimassa oleva kilpailulupa eli lisenssi. Myös jokainen tuomari, valmentaja ja kilpailuihin akreditoitu toimitsija tarvitsee oman lisenssin.

Miten valita oikea lisenssi? 

Lisenssitasoja on neljä erilaista: Stara, Harraste, Kilpa B ja Kilpa A. Vaadittu lisenssi vaihtelee kunkin lajin luokkatason mukaan. Stara-lisenssi on myytävänä kaikille ja muut lisenssit ennen 31.12.2016 syntyneille (lisenssikausi 2023-2024). Ostotilanteessa tulee huomioida lajikohtaiset säännöt iästä, jolloin kilpailemisen voi aikaisintaan aloittaa. Lisenssin hintaan vaikuttaa valittu taso (Stara, Harraste, Kilpa B tai Kilpa A), jotka ovat kaikissa lajeissa samat.

Taso Lisenssi Vakuutus
Stara 11 € 5 €
Kilpa A (laji: Naisten telinevoimistelu) 75 € 97 €

Korkeammalla lisenssillä voi osallistua myös alemman tasoisen lisenssin vaativiin tapahtumiin ja kilpailuluokkiin. Jokaiseen lajiin tarvitaan oma lisenssi. Näissä tilanteissa maksu muodostuu aina korkeimman lisenssin mukaan. Stara-lisenssillä voi osallistua lajin Stara-tapahtumiin. Suosittelemme merkkisuorituksia varten Stara-lisenssiä. Stara-lisenssi on mahdollista korottaa mikäli haluaa osallistua saman lisenssikauden aikana jonkin lajin kilpailuun.

Lisenssin ostaminen

Lisenssien osto tapahtuu seuran Hoika-jäsenpalvelu-ohjelmalla. Pikaohjeet lisenssin ostoon: Suomeksi

Lisenssitiedot siirtyvät Hoikasta Kisanettiin automaattisesti. Lisenssien automaattinen päivitys ajetaan kolme kertaa päivässä (myös viikonloppuisin): klo 6:00, 12:00 ja 16:00.

Lisenssikauden 1.9.2023-31.8.2024 myynti on avautunut.

Vakuutuksen hankinta

Jokaisella liiton alaisiin kilpailuihin osallistuvalla voimistelijalla on oltava voimassa oleva tapaturmavakuutus. Tarkista oman lapsen vakuutuksen kattavuus kilpaurheilutoimintaan omasta vakuutusyhtiöstä ennen lisenssin ostoa. Lisenssin yhteyteen on ostettavissa Sporttiturva-vakuutus. Voimisteluliiton kumppani vakuutuksissa on Pohjola Vakuutus. Pohjola Vakuutuksen Sporttiturvasta korvataan, kun loukkaantuminen tapahtuu äkillisen tapaturman seurauksena. Esimerkiksi akillesjänne repeää tai polvi menee sijoiltaan.

Kajaani Gymnasticsin kumppani vakuutuksissa on Lähi-Tapiola Kainuu-Koillismaa. Kysy vakuutustarjous ja kerro samalla, että olet Kajaani Gymnasticsin jäsen. Voit täyttää yhteydenottolomakkeen seuran kotisivujen etusivulla tai ottamalla yhteyttä suoraan Kajaanin konttorille.

Kilpailutoiminta

Kuljetukset kilpailuihin ja leireille

Ottaessaan vastaan paikan valmennusryhmästä, voimistelijan perhe sitoutuu kuljettamaan voimistelijan harjoituksiin, kisoihin ja leireille. Perheet voivat sopia mahdollisista kimppakyydeistä keskenään, jolloin kyyditsevälle vanhemmalle tulee maksaa asianmukainen korvaus (0,05€/km). Voimistelijoita voidaan ottaa myös valmentajien ja tuomareiden kyytiin, jolloin seura laskuttaa perheeltä kyydistä. Seuran valmentajat ja tuomarit voivat myös tarvita kyytiä perheiltä, jolloin seura vastavuoroisesti maksaa korvauksen kuljettajalle. Muistutamme kuitenkin, että pienet ja uudet kisaajat tarvitsevat kilpauran alkumetreillä aina paikalle oman huoltajan. Etenkin B-D -luokkakilpailuissa käydään pääsääntöisesti lähialueella ja päiväreissuina (Oulu, Kuopio, Joensuu, Ylivieska, Kalajoki ja Rovaniemi).

Etenkin pidemmille kisa- ja leirimatkoille järjestetään yhteiskuljetus (bussi, juna) ja majoitutaan samaan hotelliin/majoitukseen, jolloin saadaan kustannuksia pienennettyä.

Kilpailupäivä ja saapuminen kisapaikalle

Kilpailupaikalle tulee saapua hyvissä ajoin ennen oman luokan lämmittelyn alkua. Lämmittelyn ohjaa ryhmälle kisoihin nimetty valmentaja, joka ei välttämättä ole ryhmän oma valmentaja. Lämmittelyn jälkeen voimistelijat kokoontuvat alkumarssiin, missä seurat esitellään. Alkumarssissa ja lämmittelyssä voimistelijalla on päällään kisapuku, edustusasu ja valkoiset sukat, kisasuorituksessa pelkkä kisapuku. Hiuksiin tehdään kisakampaus, jonka oma valmentaja ilmoittaa etukäteen.

Vanhemmat seuraavat kilpailua katsomosta ja antavat valmentajille sekä voimistelijoille työrauhan. 

Kilpailu

Naisten telinevoimistelussa kilpaillaan neljällä telineellä (hyppy, nojapuut, puomi ja permanto). Kilpalinjan B–D -luokissa sekä maajoukkuelinjan luokka 1:ssä kilpaillaan ns. pakollisilla sarjoilla neliottelu, joihin voimistelijan tulee lisätä ns. taiteellisia sideosia (puomi ja permanto). Kilpalinjan E-H, maajoukkuelinjan luokat 2-3 sekä FIG-luokassa kilpaillaan myös neljällä telineellä, mutta voimistelija voi osallistua vain osaan telineistä.

Ennen varsinaista kilpailusuoritusta voimistelijat saavat kokeilla jokaista kilpailusuoritusta kerran (hypyssä 2 kertaa). Omavalintaisissa ja maajoukkuelinjalla on lämmittelyn jälkeen telinekokeilu, joka suoritetaan ennen suoritettavaa telinettä. Kilpailun järjestäjä laatiin telinekokeilua varten ohjeistuksen, jota kilpailussa tulee noudattaa.

Telineeltä toiselle kilpailijat siirtyvät valmentajan ohjeistuksella. Kilpailun jälkeen odotetaan pisteidenlaskun valmistumista ja palkintojenjakoa, minkä jälkeen voimistelija on vapaa lähtemään kotimatkalle.

Arviointi/tuomarointi

Kisoissa arvioitsijoina toimivat Voimisteluliiton kouluttamat tuomarit. Korkein mahdollinen pistemäärä alemmissa sarjoissa (B, C ja D) on 10 pistettä ja virheellisistä tai puuttuvista liikkeistä vähennetään virheen suuruudesta riippuen 0,1–1,5 pistettä. Pienimmät virhevähennykset tulevat muun muassa puutteellisista jalkojen ojennuksista, suurimmat liikkeen unohtamisesta, telineeltä putoamisesta tai siitä, että valmentaja avustaa liikkeen. Lisäksi sarjoista voidaan tehdä ns. taiteellisuusvähennyksiä, esim. puutteellisista sideosista tai sarjan huonosta rytmistä.

Lajia tuntemattoman on hyvin vaikea arvioida liikesarjan arvoa ja pyydämmekin vanhempia arvostamaan tuomareiden asiantuntemusta. Halutessaan virhevähennyksistä voi keskustella seuran oman valmentajan ja tuomarin kanssa kilpailuiden jälkeen. On hyvä tiedostaa, että myös epäonnistumiset kuuluvat lajiin. Vanhemman onkin hyvä varautua käsittelemään ilon ja onnistumisten lisäksi myös lapsen pettymyksen tunteita.

Palkitseminen

Kilpailuissa (luokissa B, C ja D) telineiden yhteispisteissä parhaiten sijoittuneet palkitaan ja kymmenen parasta ilmoitetaan tulosjärjestyksessä. Yhdestätoista eteenpäin tulokset ilmoitetaan kategorioittain aakkosjärjestyksessä. 

Neliottelussa (kilpalinjalla B-H-luokat sekä maajoukkuelinjalla 1.-FIG-luokat) kolmelle parhaalle annetaan pokaalit tai kaulaan ripustettavat mitalit. Kilpalinjan B-D-luokkien neliottelussa sijoille 4-10 sijoittuville annetaan lisäksi pikkumitali, mikäli osallistujia on vähintään 40. 

Telinekohtaisessa kilpailussa (kilpalinja E-H-luokat, maajoukkuelinja 2.-FIG- luokat) annetaan jokaisen telineen kolmelle parhaalle voimistelijalle pokaalit tai kaulaan ripustettavat mitalit, mikäli osallistujia on kyseisessä luokassa vähintään kahdeksan. 

Luokkakohtaisissa joukkuekilpailuissa (kilpalinjan luokat B, C, D, E, F, G, ja H ja maajoukkuelinjan luokat 1, 2, 3 ja FIG) palkitaan pokaalein kolme parasta joukkuetta, joilla kullakin telineellä vähintään kolmen voimistelijan tulos.

Telinevoimistelukilpailujen reaaliaikainen tulosseuranta löytyy Sport Event Systemin (SES) Live Scoresta.

Voimisteluliiton valmennusleiritoiminta

Voimisteluliiton naisten telinevoimistelun valmennusjärjestelmään kuuluu alueellinen valmennustoiminta 9-13 -vuotiaille tytöille, valtakunnallinen valmennusryhmätoiminta tytöille ja naisille sekä tulokkaiden, tyttöjen ja naisten maajoukkuetoiminta. Joillekin leireille (kuten esim. alueminorileirit) valitaan voimistelijat taitotason/kilpailutason perusteella, ja niihin osallistumisesta ilmoitetaan voimistelijan perheelle erikseen.

Minori- ja bemarivalmennusleiriryhmiin järjestetään testileiri kerran vuodessa, tammi-helmikuussa. Testileirille osallistumisoikeus saavutetaan timanttimerkillä sekä lisäksi D-luokan kilpailusta tulee olla saavutettu vähintään kategoria V. Kaikki valmennusleiritoiminta järjestetään Kuortaneen Urheiluopistolla.

Kajaani Gymnasticsin valmennusjärjestelmän mukaisesti pääsääntöisesti huippulinjan valmennusryhmäläiset tavoittelevat paikkoja Suomen Voimisteluliiton valmennusryhmistä.

Harrastamisen kustannukset

Kilpailutoimintaan sitoutuessa perheen on hyvä varautua kasvaviin kustannuksiin. Kausimaksujen lisäksi valmennusryhmäläisten tulee ostaa hihaton harjoituspuku (voi olla ryhmän yhteinen ns. ryhmäpuku), kisapuku, seuran edustusasu sekä remmit ja lämsät nojapuuharjoittelua varten. Varusteet tilataan yhteistilauksina.

Lisäksi kustannuksia tulee kilpailulisensseistä, leireistä ja kilpailu-/leirimatkoista. Kilpailuihin osallistuminen vaatii seuralta jokaiseen kilpailuluokkaan tuomarit (tuomarisakot puuttuvista tuomareista) sekä valmentajat ja näitä kustannuksia katetaan kilpailujen hallintomaksulla, joka peritään varsinaisen kilpailun osallistumismaksun lisäksi. Kuljetuksista, ruokailuista ja mahdollisista yöpymisistä vastaa voimistelijan perhe. Etenkin pidemmille kisa- ja leirimatkoille järjestetään yhteiskuljetus (bussi, juna) ja majoitutaan samaan hotelliin/majoitukseen, jolloin saadaan kustannuksia pienennettyä.

 

Valmennusryhmäläisen vanhemman talkoovelvoitteet

Kilpailevan voimistelijan vanhemman tulee osallistua aktiivisesti seuran järjestämiin talkoisiin.

Talkoo-ohjeistuksen löydät täältä!

Tapahtumailmoittautuminen / myClub

Seuralla on käytössä MyClub -jäsenpalvelu , jossa on kätevä maksuton mobiilisovellus. Pyydämme kaikkia huoltajia ja vanhempia voimistelijoita lataamaan sovelluksen puhelimeen (https://help.myclub.fi/member/app) ja kirjautumaan sinne omilla tunnuksilla.

Alle 13-vuotiaalle voi huoltaja luoda oman tunnuksen
(https://help.myclub.fi/member/myclub-id/minor). Apua lapsen ja nuoren tunnuksen luomiseen tiedotusvastaava Jonna Kalermo-Poraselta (jonna.kalermo-poranen @ kajagym.fi).

MyClubin kautta ilmoittaudutaan kaikkiin harjoituksiin, kilpailuihin, leireihin, testeihin, merkkisuoritustilaisuuksiin ja talkoisiin. Kaikki laskut näkyvät myclubissa ja ovat sieltä suoraan maksettavissa. Seura lisää myclubin tiedotteisiin tärkeitä ja ajankohtaisia asioita, joten säännöllisesti tulisi sitä lukea. Lisäksi järjestelmästä tulee kerran viikossa (maanantaisin) sähköpostistse viikkotiedote , joka kokoaa kaikki tulevan viikon harjoitukset ja tapahtumat, uudet/avoimet laskut, uudet tiedotteet, joten se on hyvä lukea huolella läpi!

 

Tiedotus / WhatsApp

Kaikilla valmennusryhmillä on omat WhatsApp-ryhmä, jota ylläpitää ryhmän valmentajat. WhatsApp-ryhmään kuuluvat voimistelijat (jos heillä on jo oma puhelin) sekä huoltajat.