Valitse sivu

Kilpa-aerobic (Aerobic gymnastics)

Kilpa-aerobic on kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) alainen voimistelulaji, joka yhdistää eri voimistelulajeista vaikutteita ottaneita vaikeusosaliikkeitä, akrobatiaa sekä nopeita käsi- ja jalkaliikkeitä sisältäviä askelsarjoja noin 1,5 minuutin mittaiseen koreografiseen musiikin säestyksellä tapahtuvaan näyttävään kilpailuohjelmaan.

Kilpa-aerobicissa energinen, tanssillinen koreografia yhdistyy vaativiin vaikeusliikkeisiin, kuten hyppyihin, punnerruksiin ja voimaosiin. Kilpa-aerobic on laji, jossa lihakset ovat kuin tulessa, mutta hymy ei hyydy. Laji vaatii urheilijalta luovuutta ja esiintymisrohkeutta sekä voimaa, liikkuvuutta, koordinaatiota ja anaerobista kestävyyttä.

Kilpa-aerobicia voi harrastaa harrasteryhmissä myös ilman kilpailutavoitetta. Valmennusryhmäläisillä on käytössä rinnakkain ikäkausisarja- ja luokkajärjestelmä. Kaikki aloittavat ensimmäisestä luokasta eli Stara-tapahtumista. Staran jälkeen voimistelija siirtyy 8-9-vuotiaiden ikäkausisarjan joukkueohjelmalla, jonka jälkeen siirtyy joko 10-11-vuotiaiden ND-sarjaan tai yli 10-vuotiaiden 3-luokan kilpasarjaan. Kilpasarjassa kilpaillaan luokissa 3-6 ja SM-sarjoissa ikäkausisarjoissa AG 12-14-vuotiaat, JUN 15-17-vuotiaat ja SEN aikuiset yli 18-vuotiaat.

Kilpa-aerobic sopii tytöille sekä pojille ja siinä voi kilpailla sarjasta riippuen yksilönä, joukkueena tai ryhmänä sekä Aerodance-sarjoissa.

Kajaani Gymnasticsissa on mahdollista harrastaa lajia omalla tavoite- ja taitotasolla aivan huippu-urheilijatasolle asti. Laji kuuluu Vuokatti-Ruka urheiluakatemian alaisen Kajaanin Urheilukampuksen urheiluakatemiaan.

Kilpa-aerobicin kilpailujärjestelmä

Kilpa-aerobicin valtakunnallisissa kilpailuissa kilpaillaan ikäkausi- tai luokkasarjoissa. Ikäkausisarjoissa (SM-sarja) edetään iän mukaan ja luokkasarjoissa edetään luokasta toiseen taitotason mukaan Suomen voimisteluliiton määrittelemien nousupisterajojen mukaan.

Kilpaileminen aloitetaan kaikkien voimistelulajien yhteisistä Stara-tapahtumista.

Lisää kilpa-aerobicin kilpailujärjestelmästä voit lukea täältä

Miten mukaan kilpa-aerobiciin? 

Kajaani Gymnasticsissa voit harrastaa kilpa-aerobicia harraste- tai valmennusryhmissä.

Harrasteryhmät

Kilpa-aerobic harrastus on hyvä aloittaa avoimista harrasteryhmistä, joissa harjoitellaan perusvoimistelutaitoja ja lajin vaikeusosaliikkeiden alkeita. Harrastusryhmistä on mahdollisuus edetä taitotestin kautta lajin taitoryhmään ja sieltä lajin esivalmennusryhmiin tai valmennusryhmiin. Harrasteryhmiin ilmoittautuminen tapahtuu Myclub ilmoittautumisohjelman kautta.

Valmennusryhmät

Valmennusryhmiin ja esivalmennusryhmiin voi hakea yleisen hakukatselmuksen kautta, joita järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Hakukatselmuksessa testataan lajin perusliikkeitä ja fyysisiä ominaisuuksia, jonka jälkeen hakija käy vielä kokeiluharjoituksissa haettavan ryhmän mukana eri päivänä. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki valmennustoiminnasta kiinnostuneet voimistelijat. Valmennusryhmiin ja esivalmennusryhmiin valitaan mm. voimistelijan iän, motivaation, tavoitteen, lähtötason, mahdollisen lajitaustan ja valmiuksien perusteella.

Aiemmin lajia harrastaneet ja kilpailulisenssin haltijat voivat olla suoraan yhteydessä toiminnanjohtaja Kati Säkkiseen sopivan valmennusryhmän löytymiseksi. Vapaita paikkoja voi tiedustella myös kesken kauden.