Valitse sivu

Kilpa-aerobic (Aerobic gymnastics)

Kilpa-aerobic on kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) alainen voimistelulaji, joka yhdistää eri voimistelulajeista vaikutteita ottaneita vaikeusosaliikkeitä, akrobatiaa sekä nopeita käsi- ja jalkaliikkeitä sisältäviä askelsarjoja noin 1,5 minuutin mittaiseen koreografiseen musiikin säestyksellä tapahtuvaan näyttävään kilpailuohjelmaan.

Kilpa-aerobicissa energinen, tanssillinen koreografia yhdistyy vaativiin vaikeusliikkeisiin, kuten hyppyihin, punnerruksiin ja voimaosiin. Kilpa-aerobic on laji, jossa lihakset ovat kuin tulessa, mutta hymy ei hyydy. Laji vaatii urheilijalta luovuutta ja esiintymisrohkeutta sekä voimaa, liikkuvuutta, koordinaatiota ja anaerobista kestävyyttä.

Kilpa-aerobicia voi harrastaa harrasteryhmissä myös ilman kilpailutavoitetta. Kilparyhmäläisillä on käytössä rinnakkain luokka- ja sarjajärjestelmä. Kaikki aloittavat ensimmäisestä luokasta eli Stara-tapahtumista. Staran jälkeen voimistelija valitsee iän mukaan joko 8-9-vuotiaiden 2. luokan, 9-11-vuotiaiden ND-sarjan ja tai yli 9-vuotiaiden 3. luokan. Kilpasarjassa kilpaillaan luokissa 3-6 ja SM-sarjassa sarjoissa AG1, AG2 ja Seniorit.

Kilpa-aerobic sopii tytöille sekä pojille ja siinä voi kilpailla eri sarjoissa yksilönä, joukkueena tai ryhmänä.

Kajaani Gymnasticsissa on mahdollista harrastaa lajia omalla tavoite- ja taitotasolla aivan huippu-urheilijatasolle asti. Laji kuuluu Vuokatti-Ruka urheiluakatemia valmennukseen.

Kilpa-aerobicin kilpailujärjestelmä

Kilpa-aerobicin valtakunnallisissa kilpailuissa kilpaillaan ikäluokka- tai luokkasarjoissa. Ikäluokkasarjoissa (SM-sarja) edetään iän mukaan ja luokkasarjoissa edetään luokasta toiseen taitotason mukaan Suomen voimisteluliiton määrittelemien nousupisterajojen mukaan.

Kilpaileminen aloitetaan kaikkien voimistelulajien yhteisistä Stara-tapahtumista.

Lisää kilpa-aerobicin kilpailujärjestelmästä voit lukea

Miten mukaan kilpa-aerobiciin? 

Kajaani Gymnasticsissa voit harrastaa kilpa-aerobicia harraste- tai valmennusryhmissä.

Harrasteryhmät

Kilpa-aerobic harrastus on hyvä aloittaa avoimista harrasteryhmistä, joissa harjoitellaan perusvoimistelutaitoja ja lajin vaikeusosaliikkeiden alkeita. Harrastusryhmistä on mahdollisuus hakea esivalmennusryhmiin tai valmennusryhmiin. Harrasteryhmiin ilmoittautuminen tapahtuu Myclub ilmoittautumisohjelman kautta.

Valmennusryhmät

Valmennusryhmiin ja esivalmennusryhmiin voi hakea yleisen hakukatselmuksen kautta, joita järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Hakukatselmuksessa testataan lajin perusliikkeitä ja fyysisiä ominaisuuksia, jonka jälkeen hakija käy vielä kokeiluharjoituksissa haettavan ryhmän mukana eri päivänä. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki valmennustoiminnasta kiinnostuneet voimistelijat. Valmennusryhmiin ja esivalmennusryhmiin valitaan mm. voimistelijan iän, motivaation, tavoitteen, lähtötason, mahdollisen lajitaustan ja valmiuksien perusteella.

Aiemmin lajia harrastaneet ja kilpailulisenssin haltijat voivat olla suoraan yhteydessä valmennuspäällikkö Kati Säkkiseen sopivan valmennusryhmän löytymiseksi. Vapaita paikkoja voi tiedustella myös kesken kauden.