Ohjeita ja käytänteitä telinevoimistelun esivalmennus- ja valmennusryhmäläisille

 esim. Valmennusryhmän perusteet

Uusia esivalmennusryhmiä perustetaan pääsääntöisesti 1-2 vuodessa. Ensimmäisen harjoituskauden aikana harjoitusmäärä on yhteensä noin 3-6h jaettuna kolmelle päivälle, pienemmillä 3h viikossa jaettuna kahdelle päivälle. Esivalmennusryhmästä voimistelija siirtyy joko huippulinjan tai kilpalinjan valmennusryhmiin. Harjoitusmäärä kasvaa tasaisesti iän ja luokkanousujen yhteydessä ja valitun linjan mukaan ollen enimmillään jopa viisi tai kuusi kertaa viikossa aina 2,5-3 tuntia kerrallaan.

Valmennusryhmissä voimistelijat harjoittelevat tavoitteellisesti ja voimistelijoilta edellytetään säännöllistä osallistumista ryhmän kausisuunnitelman mukaisiin treeneihin, kilpailuihin sekä treenipäiviin ja leireille. Valmennusryhmät harjoittelevat kahtena harjoituskautena (kevätkausi 1.1.-30.6. ja syyskausi 1.7.-31.12. poislukien loma-ajat) ja voimistelijat sitoutuvat harjoittelemaan koko valmennusvuoden aktiivisesti. Kesällä ja koulujen loma-aikoina harjoitukset voivat olla myös päiväsaikaan. Lomaa harjoituksista kilparyhmillä on kesällä 2,5-3 viikon ajan (juhannuksesta eteenpäin) sekä talvella/joulunaikaa viikosta kahteen viikkoon. Harjoituksista ei voi olla pois pitkiä ajanjaksoja ja poisjäämisestä on aina ilmoitettava ryhmän valmentajalle.

Valmennusryhmien voimistelijoiden kehitystä seurataan seuran yhteisillä testeillä, joihin kuuluvat säännölliset voima- ja liikkuvuustestit. Valmennusryhmän voimistelijoilta edellytetään panostusta voimistelussa tarvittavien ominaisuuksien (taito, voima, liikkuvuus) kehittämiseen, tarvittaessa myös vapaa-ajalla.

Viikottaisten telinevoimistelu harjoitusten lisäksi voimistelijan tulee liikkua mahdollisimman monipuolisesti, esim. kävellen tai pyöräillen kouluun ja harrastuksiin (arki- ja hyötyliikunta) sekä ulkoillen (talvella mm. hiihtäminen, luistelu, pulkkamäki, laskettelu, kesällä mm. uinti, pyöräily, retkeily). Lisäksi muiden lajien harrastaminen tukee monipuolista harjoittelua ja näin ollen kehittymistä myös voimistelussa.

Merkkisuoritukset ja kilpailemisen aloittaminen

Ryhmissä suoritetaan telinevoimistelun taitotasomerkkejä. Kilpailu-uraansa aloitteleva voimistelija suorittaa esivalmennusryhmässä ennen kilpailemisen aloittamista kupari-, pronssi- ja hopeamerkit ja alle 13-vuotiaat voimistelijat käyvät lisäksi Stara-kilpailussa. Yleensä kilpailun aloittamiseen vaadittavat taitotasomerkit saavutetaan ensimmäisen esikilparyhmävuoden aikana, koska harjoittelu tähtää siihen ja harjoittelua on enemmän. Jos esikilparyhmäläinen ei saa suoritettua kilpailuihin vaadittavaa hopeamerkkiä loppuun yhden vuoden kuluessa, keskustellaan jatkosta perheen ja voimistelijan kanssa.

Varsinainen kilpaileminen aloitetaan B-luokasta. Siirtyäkseen seuraavaan luokkaan (C), voimistelijan on suoritettava kultamerkki, hallittava seuraavan luokan liikkeet ja saatava riittävän hyvät pisteet (kategoria IV) edellisestä luokasta. E-luokkaan siirtyvältä voimistelijalta vaaditaan smaragdimerkki. Maajoukkuelinjalle siirtymiseen puolestaan vaaditaan timanttimerkki ja V-kategoriapisteet D-luokasta. Ryhmän voimistelijat voivat kehittyä ja edetä hieman eri tahdissa. Lähtökohtaisesti yhdessä luokassa kilpaillaan noin vuosi, ylemmissä luokissa pidempään. 

Kilpailut, treenipäivät ja leirit

Valmennusryhmien voimistelijoilta edellytetään aktiivista osallistumista kilpailuihin, treenipäiviin ja leireille seuran syyskokouksen hyväksymän kilpailu- ja leirityssuunnitelman mukaisesti. Kilpailuja ryhmillä on pääsääntöisesti 3-5/kausi ja leirejä 2-4 vuodessa. Joillekin leireille (kuten esim. alueminorileirit) valitaan voimistelijat taitotason perusteella.

Ilmoittautumiset leireille, treenipäiviin ja kilpailuihin tehdään aina MyClubin kautta. Kilpailu-ilmoittautumiset tehdään kauden alussa, ryhmän vastuuvalmentaja ilmoittaa, missä luokassa voimistelija kilpailee tulevan kauden (kevään/syksyn kilpailukausi). Ilmoittautumisaikaa on aina muutamia viikkoja eikä jälki-ilmoittautuminen ole mahdollista, sillä seura järjestää ja maksaa jokaiseen kilpailuun oikean määrän valmentajia ja tuomareita kisoihin osallistuvia voimistelijoita kohden.

Mikäli voimistelija estyy osallistumasta kilpailuihin, joihin hänet on ilmoitettu, perhe maksaa kilpailumaksun tai toimittaa seuralle sähköpostitse sairaustodistuksen viimeistään kilpailupäivänä. Kilpailumaksun takaisinmaksusta peritään toimistomaksu 15€. Leireillä toimii sama käytäntö.

Lisenssi

Suomen Voimisteluliiton yleisten kilpailu- ja kurinpitosääntöjen perusteella, jokaisella Voimisteluliiton alaisiin kilpailuihin ja tapahtumiin osallistuvalla urheilijalla tulee olla voimassa oleva kilpailulupa eli lisenssi. Myös jokainen tuomari, valmentaja ja kilpailuihin akreditoitu toimitsija tarvitsee oman lisenssin.

Miten valita oikea lisenssi? 

Lisenssitasoja on neljä erilaista: Stara, Harraste, Kilpa B ja Kilpa A. Vaadittu lisenssi vaihtelee kunkin lajin luokkatason mukaan. Stara-lisenssi on myytävänä kaikille ja muut lisenssit ennen 31.12.2014 syntyneille (lisenssikausi 2021-2022). Ostotilanteessa tulee huomioida lajikohtaiset säännöt iästä, jolloin kilpailemisen voi aikaisintaan aloittaa. Lisenssin hintaan vaikuttaa valittu taso (Stara, Harraste, Kilpa B tai Kilpa A), jotka ovat kaikissa lajeissa samat.

Taso Lisenssi Vakuutus
Stara 10,50 € 3,50 €
Kilpa A (laji: Naisten telinevoimistelu) 70 € 79 €

Korkeammalla lisenssillä voi osallistua myös alemman tasoisen lisenssin vaativiin tapahtumiin ja kilpailuluokkiin. Jokaiseen lajiin tarvitaan oma lisenssi. Näissä tilanteissa maksu muodostuu aina korkeimman lisenssin mukaan. Stara-lisenssillä voi osallistua lajin Stara-tapahtumiin. Suosittelemme merkkisuorituksia varten Stara-lisenssiä. Stara-lisenssi on mahdollista korottaa mikäli haluaa osallistua saman lisenssikauden aikana jonkin lajin kilpailuun.

Lisenssin ostaminen

Lisenssien osto tapahtuu seuran Hoika-jäsenpalvelu-ohjelmalla. Pikaohjeet lisenssin ostoon: Suomeksi

Lisenssitiedot siirtyvät Hoikasta Kisanettiin automaattisesti. Lisenssien automaattinen päivitys ajetaan kolme kertaa päivässä (myös viikonloppuisin): klo 6:00, 12:00 ja 16:00. 

Vakuutuksen hankinta

Jokaisella liiton alaisiin kilpailuihin osallistuvalla voimistelijalla on oltava voimassa oleva tapaturmavakuutus. Lisenssin yhteyteen on ostettavissa Sporttiturva-vakuutus

Voimisteluliiton kumppani vakuutuksissa on Pohjola Vakuutus. Pohjola Vakuutuksen Sporttiturvasta korvataan, kun loukkaantuminen tapahtuu äkillisen tapaturman seurauksena. Esimerkiksi akillesjänne repeää tai polvi menee sijoiltaan.

Kuljetukset kilpailuihin ja leireille

Ottaessaan vastaan paikan valmennusryhmästä, voimistelijan perhe sitoutuu kuljettamaan voimistelijan harjoituksiin, kisoihin ja leireille. Perheet voivat sopia mahdollisista kimppakyydeistä keskenään, jolloin kyyditsevälle vanhemmalle tulee maksaa asianmukainen korvaus (0,05€/km). Voimistelijoita voidaan ottaa myös valmentajien ja tuomareiden kyytiin, jolloin seura laskuttaa perheeltä kyydistä. Seuran valmentajat ja tuomarit voivat myös tarvita kyytiä perheiltä, jolloin seura vastavuoroisesti maksaa korvauksen kuljettajalle. Muistutamme kuitenkin, että pienet ja uudet kisaajat tarvitsevat kilpauran alkumetreillä aina paikalle oman huoltajan. Etenkin B- ja C-luokkakilpailuissa käydään pääsääntöisesti lähialueella ja päiväreissuina (Oulu, Kuopio, Joensuu, Ylivieska, Kalajoki ja Rovaniemi).

Kilpailupäivä ja saapuminen kisapaikalle

Kilpailupaikalle tulee saapua hyvissä ajoin ennen oman luokan lämmittelyn alkua. Lämmittelyn ohjaa ryhmälle kisoihin nimetty valmentaja, joka ei välttämättä ole ryhmän oma valmentaja. Lämmittelyn jälkeen voimistelijat kokoontuvat alkumarssiin, missä seurat esitellään. Alkumarssissa ja lämmittelyssä voimistelijalla on päällään kisapuku, edustusasu ja valkoiset sukat, kisasuorituksessa pelkkä kisapuku. Hiuksiin tehdään kisakampaus, jonka oma valmentaja ilmoittaa etukäteen.

Ennen varsinaista kilpailusuoritusta voimistelijat saavat kokeilla jokaista kilpailusuoritusta kerran (hypyssä 2 kertaa). Telineeltä toiselle kilpailijat siirtyvät valmentajan ohjeistuksella. Vanhemmat seuraavat kilpailua katsomosta ja antavat valmentajille sekä voimistelijoille työrauhan. Kilpailujen jälkeen odotetaan pisteidenlaskun valmistumista ja palkintojenjakoa, minkä jälkeen voimistelija on vapaa lähtemään kotimatkalle.

Kilpailu ja arviointi

Naisten telinevoimistelussa kilpaillaan neljällä telineellä (hyppy, nojapuut, puomi ja permanto). Kilpalinjan B–D -luokissa kilpaillaan ns. pakollisilla sarjoilla, joihin voimistelijan tulee lisätä ns. taiteellisia sideosia (puomi ja permanto).

Kisoissa arvioitsijoina toimivat Voimisteluliiton kouluttamat tuomarit. Korkein mahdollinen pistemäärä alemmissa sarjoissa (B, C ja D) on 10 pistettä ja virheellisistä tai puuttuvista liikkeistä vähennetään virheen suuruudesta riippuen 0,1–1,5 pistettä. Pienimmät virhevähennykset tulevat muun muassa puutteellisista jalkojen ojennuksista, suurimmat liikkeen unohtamisesta, telineeltä putoamisesta tai siitä, että valmentaja avustaa liikkeen. Lisäksi sarjoista voidaan tehdä ns. taiteellisuusvähennyksiä, esim. puutteellisista sideosista tai sarjan huonosta rytmistä. Kilpailuissa (luokissa B, C ja D) telineiden yhteispisteissä parhaiten sijoittuneet palkitaan ja kymmenen parasta ilmoitetaan tulosjärjestyksessä. Yhdestätoista eteenpäin tulokset ilmoitetaan kategorioittain aakkosjärjestyksessä. Kilpalinjan luokissa E-H ja maajoukkuelinjan luokissa jaetaan myös telinekohtaiset palkinnot neliottelun lisäksi, jos luokassa on enemmän kuin 7 osanottajaa.

Lajia tuntemattoman on hyvin vaikea arvioida liikesarjan arvoa ja pyydämmekin vanhempia arvostamaan tuomareiden asiantuntemusta. Halutessaan virhevähennyksistä voi keskustella seuran oman valmentajan ja tuomarin kanssa kilpailuiden jälkeen. On hyvä tiedostaa, että myös epäonnistumiset kuuluvat lajiin. Vanhemman onkin hyvä varautua käsittelemään ilon ja onnistumisten lisäksi myös lapsen pettymyksen tunteita.

Harrastamisen kustannukset

Kilpailutoimintaan sitoutuessa perheen on hyvä varautua kasvaviin kustannuksiin. Kausimaksujen lisäksi valmennusryhmäläisten tulee ostaa hihaton seuran harjoituspuku, kisapuku, seuran edustusasu sekä remmit ja lämsät nojapuuharjoittelua varten. Varusteet tilataan yhteistilauksina. Lisäksi kustannuksia tulee kilpailulisensseistä, leireistä ja kilpailumatkoista. Kilpailuihin osallistuminen vaatii seuralta jokaiseen luokkaan tuomarit sekä valmentajat ja niiden kustannuksia katetaan kilpailujen hallintomaksulla, joka peritään varsinaisen kilpailun osallistumismaksun lisäksi. Kuljetuksista, ruokailuista ja mahdollisista yöpymisistä vastaa voimistelijan perhe.

Valmennusryhmäläisen vanhemman talkoovelvoitteet

Kilpailevan voimistelijan vanhemman tulee osallistua aktiivisesti seuran järjestämiin talkoisiin. Talkoo-ohjeistusta vuodelle 2022 päivitetään parhaillaan ja siitä lisätietoja lähiaikoina.

Tiedotus ja tapahtumailmoittautuminen / myClub

Seuralla on käytössä ​MyClub -jäsenpalvelu​, jossa on kätevä maksuton mobiilisovellus. Pyydämme kaikkia huoltajia ja vanhempia voimistelijoita lataamaan sovelluksen puhelimeen (​https://help.myclub.fi/member/app​) ja kirjautumaan sinne omilla tunnuksilla.

Alle 13-vuotiaalle voi huoltaja luoda oman tunnuksen (​https://help.myclub.fi/member/myclub-id/minor​). Apua lapsen ja nuoren tunnuksen luomiseen tiedotusvastaava Jonna Kalermo-Poraselta (jonna.kalermo-poranen @ kajagym.fi).

MyClubin kautta ilmoittaudutaan kaikkiin harjoituksiin, kilpailuihin, leireihin, testeihin, merkkisuoritustilaisuuksiin ja talkoisiin. Kaikki laskut näkyvät myclubissa ja ovat sieltä suoraan maksettavissa. Seura lisää myclubin tiedotteisiin tärkeitä ja ajankohtaisia asioita, joten säännöllisesti tulisi sitä lukea. Lisäksi järjestelmästä tulee kerran viikossa (maanantaisin) sähköpostistse viikkotiedote​, joka kokoaa kaikki tulevan viikon harjoitukset ja tapahtumat, uudet/avoimet laskut, uudet tiedotteet, joten se on hyvä lukea huolella läpi!

Tiedotus / WhatsApp

Lisäksi esivalmennus- ja valmennusryhmällä on oma WhatsApp-ryhmä, jota ylläpitää ryhmän valmentajat. WhatsApp-ryhmään kuuluvat voimistelijat (jos heillä on jo oma puhelin) sekä huoltajat.